به گزارش «تابناک یزد»؛ هوشنگ جاوید در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تغییر برخی از آیین‌های نوروزی بیان کرد: یکی از آیین‌های نوروزی که دستخوش تغییرات شده است ورود ماهی قرمز به سفره نوروزی از دوره قاجار است. وجود ماهی قرمز روی سفره نوروز سندیت کهن ندارد. اگر از هموطنان زرتشتی هم بپرسید، هیچ کدام سر سفره هفت سین ماهی قرمز نمی‌گذارند.

او اضافه کرد: همچنین فرانسوی‌ها شیوه آتش بازی در چهارشنبه سوری را به شکل متفاوتی در زمان قاجار مرسوم کردند. مردم، پیش از این یک آتش بزرگ درست و دور آن بازی می‌کردند و جشن می‌گرفتند که این حرکت با یک فکر فرنگی نوآوری شد.

این پژوهشگر با بیان اینکه مردم ایران سر سفره عقد و نوروز کاسه آب و داخل آن نارنج می‌گذاشتند، درباره دلیل این کار توضیح داد: ایرانی‌ها پیش از آنکه دنیا بفهمد جهان گرد است به این موضوع پی برده و متوجه بودند زمین در جهان کهکشانی معلق است. نارنج در داخل کاسه آب حکایت‌های فراوان، راز و رمزهای بسیاری داشت. یکی از رمزها این است، نارنج به دلیل عطر و بویی که دارد، میوه‌ دوستی است و حتی شاعران ایرانی در دوبیتی‌های خود از نارنج نام برده‌اند.

جاوید اضافه کرد: آب هم یکی از نعمت‌هایی است که خدا در اختیار بشر قرار داد تا زنده بماند زیرا بشر از آب استفاده‌های گوناگونی می‌کند. چون زمین در اعتدال بهاری یک گردش کامل می‌کند و مردم معتقد بودند زمین گردش نو می‌کند، در آب نارنج، سیب یا انار می‌انداختند تا حرکت زمین با حرکت نارنج  در آب مشخص ‌شود.

او با بیان اینکه شیر نعمت دیگری است که زرتشتیان روی سفره نوروز می‌گذارند و همچنان هم انجام می‌دهند، گفت:  ما بسیاری از مسائل را در فرهنگ‌مان به اشتباه متوجه شدیم و کمتر کسی این اشتباهات فرهنگی را به ما گوشزد می‌کند! اولین غذایی که بشر با گندم درست کرده، سمنو است که آن را روی سفره می‌گذارند. حتی سمنو را می‌توان به شکل خشک شده هم استفاده کرد.

این پژوهشگر افزود: از میوه‌های خشک هم روی سفره استفاده می‌شده که در حال حاضر میوه‌های تازه جایگزین آن شده است. ما هفت شین هم داشتیم و از شربت‌های مختلف روی سفره استفاده می‌شده است. اشتراکاتی هم بین سفره نوروز و عقد وجود دارد و روی هر دو نان و سبزی، عسل، آب و آینه گذاشته می‌شود.