غذا پس از ورود به معده تحت تاثیر اسید معده، آنزیم های معده، پانكراس،
روده و كبد تجزیه و به اصطلاح هضم میشود تا قابل جذب شود. ویتامینها به
همین صورت قابل جذب هستند، اما سبزیجات و فیبر غذاها جذب نمیشوند. مواد
گوشتی به صورت اسیدهای آمینه درمی آیند، مواد قندی و نشاسته ای به صورت
گلوكز (قند خالص) و مواد چربی به صورت شیلومیكرونها و كلسترول
(لیپوپروتئین ها) جذب می شوند.
بد نیست بدانید سوخت اصلی مغز، گلوكز است اما سوخت اصلی قلب، اسیدهای چرب
است. چربی های جذب شده در خون بهصورت شناور گردش می کنند و بخشی از آن كه
مورد نیاز سلولهای بدن است، به وسیله سلولها برداشته می شوند.
آنچه كه از نظر قلب اهمیت دارد، میزان كلسترول خون است كه اصولا باید كمتر
از 200 میلی گرم در دسی لیتر باشد. كلسترول هم منشأ خا رجی دارد (غذاهای
چرب) و هم ممكن است در بدن تولید شود. از طرف دیگر چربی های خون به 2 دسته
چربی با چگالی بالا (HDL) یا چربی مفید و چربی با چگالی پایین (LDL) یا
چربی مضر تقسیم می شوند.
اگر چربی خون زیادتر از حد طبیعی باشد، مازاد آن ممكن است در داخلی رگ های
بدن رسوب کند. در نتیجه به تدریج این رسوب چربی موجب تخریب لایه داخلی رگ و
تنگی در رگ می شود.
البته چون گردش خون در قلب و مغز بیشتر از سایر قسمتهای بدن (نسبت به وزن
آنها) است، خطر رسوب چربی در رگهای اصلی این 2 عضو از سایر قسمت های دیگر
بدن بیشتر است.
چربی مفید یعنی HDL وظیفه اش این است كه كلسترول مازاد خون یا كلسترولی را
كه در لایه داخلی عروق رسوب كرده است برداشت و به كبد حمل كند. این كلسترول
مازاد در كبد تجزیه و تبدیل به صفرا می شود. صفرا نیز از طریق روده دفع می
شود.
اما LDL درست برعكس آن عمل می كند؛ یعنی كلسترول مازاد در خون را به داخل عروق میبرد و موجب رسوب آن میشود.
عواملی كه باعث بالا رفتن چربی مضر (LDL ) می شود، شامل مصرف سیگار و مواد
مخدر، مصرف زیاد چربیها به خصوص روغن نباتی جامد و روغن های حیوانی مثل
دنبه، كله پاچه و گوشت قرمز و جگر و لبنیات پرچرب است. از طرف دیگر ورزش
نكردن، افزایش وزن و چاقی نیز این چربیهای مضر را افزایش می دهد. در حالی
كه عوامل دیگری موجب بالا رفتن چربی مفید یا HDL میشود. این عوامل شامل
فعالیت ورزشی، تحرك زیاد، تناسب اندام و مصرف كم روغنهاست.همشهری