کد خبر: ۱۸۴۹۶
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۴ 05 April 2015

به گزارش تابناک یزد، جاذبه‌‌های گردشگری استان یزد به بافت تاریخی و اماکن مقدس مذهبی اسلام خلاصه نمی‌‌‌‌شود به نحوي كه وجود زیارتگاه‌‌ها و آتشکده‌‌های زرتشتیان در اقصی نقاط اين استان، حاکی از همزیستی مسالمت‎‎آمیز ادیان مختلف در استان دارالعباده یزد است.

"محسن ميرجاني" ريیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان در مورد پيشينه تاريخي اين قبيل زيارتگاه‎‎ها  در يزد مي‎گويد: براساس منابع تاریخی بعد از سه مورد شکست قادسیه، نهاوند و جلولا، دولت ساسانی به یک باره به سمت فروپاشی پیش مي‏‏رود و یزدگرد سوم یا به روایتی يزگرد چهارم، هر روز در حال عقب‎‎نشینی و دست یافتن به مناطق امن‎‎تر برای تجهیز و ساماندهی سپاه یا حفظ جان خود و خانواده‎‎اش بوده است و البته در این ميان، نوادگان و وابستگان به دربار نیز همراه با موکب شاهی در این روند همراه بودند.

وي ادامه مي‎‎دهد: یکی از مناطقی که به گفته منابع تاریخی به عنوان نقطه‎‎ای امن و دور از دسترس تازیان مورد توجه این شاهزادگان و نوادگان ساسانی قرار مي‎‎گيرد، یزد بوده است كه به واسطه واقع شدن در مرکز ایران و خشکی و سختی آب و هوا و مردمان مسالمت‏‏جویش، خیلی زود به عنوان یکی از مواضع مهاجرت و پناه گرفتن زرتشتیان مطرح و امروزه اکثر زیارتگاه‎‎های زرتشتیان در اين استان واقع شده است.

ميرجاني در اين باره به مناطق بكري مانند پیر سبز چک چک یا پیر هریشت كه از سه طرف در محاصره و دیده‎‎بانی کوه قرار دارد، اشاره و اضافه مي‎‎كند: موضوع دیگر در اين رابطه، باورهای موجود درباره افرادی است که این مکان‎‎ها بدانها منتسب است و واقعیت این است که تنها مطلب و مقاله جدی در این خصوص یعنی رمزگشایی از این نوادگان و شاهزادگان ساسانی توسط خانم "مری بویس" و در مطالعات ایشان در زیارتگاه پارس بانوی زرجوع انجام گرفته است.

وي در ادامه خاطرنشان مي‎‎كند: در باور عامیانه، زرتشتیان معتقدند که "نيك‎‎بانو" خواهر "شهربانو" همسر امام زین العابدین(ع) است و از همین رو پیوندهایی نیز میان مذهب تشیع و دین زرتشتی در طول تاریخ شکل گرفته است.

ريیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان بيان مي‎‎كند: با این همه همانطور که اشاره شد به واسطه فقدان مطالعات روش‌‌مند و نبود مستندات کافی مانند فضاهای استودان یا استخوان‎‎دان و یا دخمه‎‎هایی که حاکی از تدفین و به خاکسپاری اجساد این افراد است، نمی‏‏توان به صورت قاطع در خصوص صحت افراد مورد اشاره برای این زیارتگاه‏‏ها نظر داد.

وي اعلام مي‎‎كند: موضوع دیگر این که ایجاد ابنیه و ساخت و ساز در زیارتگاه‎‎های زرتشتی دست کم در اردکان از دوره قاجاریه و دوران ناصر الدین شاه توسط پارسیان هند که زرتشتیان ایرانی مقیم شبه قاره بوده‏‏اند و با هزینه شخصی خودشان آنها انجام شده است و این فاصله‎‎ي تقریباً زیاد زمانی بین باورهای اواخر ساسانی تا اواسط دوران قاجاریه خودبخود یک فضای مبهم و سوال‏‏انگیز را برای این مجموعه‏‏ها ایجاد می‎‎کند.

ميرجاني تاكيد مي‎‎كند: البته در زیارتگاه پیر سبز چک چک و در آفاق معبد آن، شواهدی از ایجاد مهرابه و هدایت جریان های آبی برای تقدیس الهه آناهیتا در دسترس است که می‎‎تواند به دوران‏‏های قدیمی‎‎تری نسبت به سلسله قاجاریه بازگردد.

به گفته وي، در مجموع زیارتگاه‎‎های زرتشتی در اردکان و استان یزد یکی از شواهد تاریخی مهم و دوران‌ساز در خصوص سیر اضمحلال و نابودی ساسانیان و غلبه اعراب مسلمان بر ایران بوده است.

وي مي‎‎گويد: البته با همه اشاراتی که به این موضوع شد، به هیچ روی نمی‎‎توان تصویری منطقی و متقن از این ابنیه به دست داد؛ مادامی که بررسی‏‏های میدانی و پژوهش‏‏های باستان‏‎‎شناسی به صورت روش‎‎مند و علمی در پیرامون و مناطق هم پیوند این زیارتگاه‎‎ها صورت گیرد تا بتوان با کشف و استخراج داده‏‎‎های مطالعاتی احتمالی به پیش فرض‎‎های مستندوار و قابل استناد دست یافت.

ميرجاني معتقد است كه استان یزد به واسطه روحیه تساهل و تسامح و زندگی مسالمت امروزی که کلیه مذاهب و ادیان موجود در این منطقه داشته اند از دیر باز یکی از مناطق مورد توجه گروه‎‎ها و اقشار تحت فشار حاکمیت‎‎های گذشته بوده است.

"رستم بلیوانی" متولی زیارتگاه چک‎‎چک نيز در گفت‌‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه يزد، در مورد این زیارتگاه مي‎‎گويد: نام "چک چک" یا "چک چکو" از صدای قطره‎‎های آبی که از صخره‎‎های كوه واقع در كنار اين زيارتگاه می‎‎چکد، گرفته شده كه البته در حال حاضر اين آب به درون یک منبع ذخیره هدایت می‎‎شود.

وی در مورد پیشینه تاریخی اين مكان عنوان مي‏‏كند: این بنا به اعتقاد زرتشتیان در زمان حمله اعراب مسلمان به ایران که با سقوط يزدگرد(پادشاه ساسانی وقت) همراه بوده، برپا شده است به نحوي که "نیک‎‎بانو" دختر شاه در هنگام فرار به سمت اردکان می‎‎آید و در میان کوه مخفی و ناپدید مي‎‎شود.

به گفته بليواني، یکی از کنیزان "نیک بانو" به نام "گوهر بانو" (مروارید) نیز در چند کیلومتری وی مدفون و به نام "پیر هریشت" معروف است.

وي با بيان اين كه بیشترین تعداد بازدید از چك چك در ایام نوروز اتفاق مي‎‎افتد، اضافه مي‎‎كند: نیایشگاه پیر سبز چك چك از امکانات رفاهی مانند برق، آب آشامیدنی و تعدادی اتاق براي استراحت که به آنها "خیله" گفته مي‏‏شود، نيز برخوردار است و در برخي روزها نيز حتي پذيراي چهار هزار گردشگر است.

ريیس انجمن زرتشتیان شریف آباد اردکان در مورد مراسم‎‎هاي زرتشتيان در اين نيايشگاه نيز اظهار مي‎‎كند: هر ساله از 24 تا 28 خردادماه در اين مكان زیارت عمومی زرتشتیان برگزار می‌‌شود که در این چند روز به دلیل حضور زرتشتيان اقصي نقاط جهان و کمبود فضا، فقط هم‎‎كيشان زرتشتي اجازه ورود به زیارتگاه را دارند تا فرایض دینی و مراسم مربوطه را انجام دهند.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار